Meer informatie? Om een bericht te sturen kijk onder contact of neem telefonisch contact op via 06-21846792

 


De Vollenhof is een oud landgoed langs de Zuiderzeestraatweg tussen Wezep en Oldebroek. Het klassieke landhuis tussen de grote bomen, met koetshuis en broeibakken in de moestuin, ademt nog sterk de sfeer van vroeger. De afwisseling van lanen, weilanden en bosjes maken het landgoed tot een van de mooiste plekjes op de Noordwest-Veluwe.

De gebouwen

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden.

Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren.

In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt.

Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

De parkaanleg

In de parkaanleg van landgoed Vollenhof is de formele stijl van de achttiende-eeuwse buitenplaats nog goed te herkennen.

De langwerpige plattegrond van het huis wordt herhaald in de rechthoek van de gracht, die weer overeenkomt met de langgerekte vorm van het omringende landgoed. Die vorm tenslotte gaat terug op de smalle kavels die karakteristiek zijn voor de oude veenontginning Oldebroek.

De oprijlaan met toegangspoort leidt langs de gracht met beukenhaag naar het huis. Rond de gracht liggen weilanden, waar eens sterrenbossen te vinden waren. Ze worden afgewisseld door een stelsel van lanen, singels en bospercelen die in rechte hoeken op elkaar aansluiten.

Het eikenhakhout, dat vroeger belangrijke inkomsten gaf, is in de twintigste eeuw tot opgaand eikenbos uitgegroeid. In het voorjaar en najaar worden de bosranden gekleurd door het krentenboompje.Vermeldenswaard zijn verder de majestueuze beukenlaan, de knotlindes met grillige stammen en de grote dennen in het Jeruzalembos. Een kronkelig eikenlaantje in het Slingerbos leidt langs een markante oude lariks die zijn takken uitspreidt boven een poeltje.

Het kerkepad, dat het landgoed halverwege doorsnijdt, voert langs het vijverpark van het naastgelegen landgoed Oldhorst. De natuurlijke landschapsstijl van dat park, met glooiende oevers en slingerende paden onder eeuwenoude bomen, vormt een fraai contrast met het formele lanenstelsel van de Vollenhof.

De gebouwen en het park van de historische buitenplaats Vollenhof zijn sinds enkele jaren beschermd als rijksmonument. Het park is opengesteld voor wandelaars.

Flora en fauna

Door de afwisseling van bos, lanen, singels, weilanden en akkers en het schone kwelwater uit de Veluwse heuvels heeft het landgoed een grote natuurwaarde.

Rondom het huis bloeien in het voorjaar wilde hyacint en narcis, bosanemoon en gewone vogelmelk, later ook het lelietje-der-dalen en salomonszegel. De gracht rond het huis is het domein van kikkers en watersalamanders.Een natte hoek van het terrein, het Esgat, wordt als elzenhakhout beheerd. Het dichte gewas biedt een schuilplaats aan hazen, ree├źn en ander wild. Vogels die je op het landgoed kunt tegenkomen zijn de zwarte en groene specht, de houtsnip, de havik en de kerkuil.